Mezopotamya’dan günümüze kadar koskoca bir kültürel mirasa sahip olan ülkemizin bu kültürel mirası her alanda varlık gösteriyor. Kilimcilik de bu kültürel mirası en önemli parçalarının başında geliyor. Türkiye’nin en doğusundan en batısında kadar en sık görülen kilim dokumacılığı bölgelerin kendine has doğal ve kültürel özelliklerini de yansıtıyor. Şehirleşme ile göçebe toplulukların yerleşik hayata geçmesi, endüstriyel üretimin artması gibi sebepler bu işin ustalarının azalmasına ve yok olma noktasına gelmesine sebep oluyor.
Her Kilim Motifinin Bir Anlamı Var
Ülkenin farklı bölgelerinde kendine has desenler ve renkler ile üretilen kilimler aslına her motifin anlamları ile tarihi bir belge gibi değerli bir yapıya sahip. Kilim motifleri, kilimin dokunduğu bölge ve topluma göre değişiklik gösterse de bu motiflerin kendilerine özel anlamaları var. Bu motiflerin en bilinenleri; Muska, Nazarlık, Kartal, Küpe, Göz, Bereket, Bukağı, El, Parmak, Tarak, Pıtrak, Sandık, Çengel, Artı, Kuş, Ejderha, Eli belinde, Saç bağı, Koç boynusu, Su yolu, Akrep, Yıldız, Hayat ağacı motifidir. Bu motiflerden bazen tek bir kilim üzerinde birden fazlası görülürken bazense bölgeye has tek motif kullanılabiliyor.
Türkiye’nin Farklı Yerlerinin Kendine Has Kilimleri Mevcut
Kilimler düğünlerde genç kızların çeyizi, Göç ve ticaret ile farklı bölgelere giderken beraberinde o bölgenin kültürünü de yanında taşıyorlar. Bun etkileşim farklı bölgelerde üretilen kilimlerde benzer desenler ve renklerin kullanımına imkan sağlıyor. Etkileşimin ile bölgelerin kendine has kilim modelleri ortaya çıkarken toplumsal bir mirasın da oluşmasına katkı sağlıyor. Türkiye’de kilimi ile ünlü bir çok farklı yer mevcut bunları bazıları; Adıyaman, Afyon, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bergama, Çorum, Fethiye, İzmir, Konya, Malatya, Mut, Reyhanlı, Sivrihisar, Van. Bu iller dışında kilimcilik yöresel olarak hemen hemen tüm Türkiye’de görülen bir uğraş.
Ticari Değer Taşıması Kilimciliği Canlandırıyor
Bu kilimler Türkiye’nin farklı yerlerinden donukmuş birer tarihi miras niteliğinden oldukları kadar kültürel yapımızı da yansıtılıyorlar. Genelde eski kilimler hem geleneksel yöntemler ile üretilmiş olmaları hem de tarihi miras olmaları dolayısıyla yüksek fiyatlara satılıyor. Bu durum eskiden olduğu gibi yeni yeni geleneksel yötemlerle üretim yapılmasının önünü açıyor. Kültürel olduğu kadar popüler olması da bu durumun asıl sebeplerinden. Ev dekorasyonu için geleneksel yöntemler ile üretilen kilimler çok fazla tercih ediliyor. Rüstik tarzda dekorasyonun da popüler olması bu durumu etkiliyor.
Kaynak: Pinterest Kichy
Yanıtla